از اصطلاح نامه علوم اسلامی چه می دانید؟
- منتشر شده در یکشنبه, 05 اردیبهشت 1389 11:28
- نوشته شده توسط حسین حسن زاده
حسین حسن زاده
مقدمه
اصطلاح نامه(Thesaurus) مجموعهاى از اصطلاحات، واژهها و عباراتى است که میان آنها روابط سلسله مراتبى(اعم و اخص جنس و نوعى، جزء و کل و مورد و مصداقى)، مترادفات(واژه هایى که بیانگر معناى واحد هستند و لذا مترادف در اصطلاح نامه اعم از مترادف در لغت است) و وابسته برقرار شده باشد که به منظور ایجاد کلید واژه هایى استاندارد و کنترل شده براى ذخیره و بازیابى اطلاعات و نیز طبقه بندى موضوعى و محتوایى یک حوزه معرفت بشرى تهیه و تدوین مىشود، بنابر این اصطلاح نامه یکى از بهترین شیوههاى منطقى براى طبقه بندى یک علم است.
پیدایى این شیوه به سال1959 میلادى توسط مرکز اطلاع رسانى مهندسى دوپونت برمى گردد، پس از آن، انستیتوها و گروههاى پژوهشى و نظامى، یکى پس از دیگرى اقدام به تدوین اصطلاح نامه در حوزههاى مربوطه کردند. در ایران نیز اولین بار ترجمه اصطلاح نامه توسعه فرهنگى آسیا در سال1357 به زبان فارسى منتشر شد.
علت گرایش به اصطلاح نامه نویسى در حقیقت به نیاز انسان در عصر حاضر بر مىگردد. عصر حاضر را در واقع باید عصر انفجار اتمى اطلاعات نامید. امروزه مرزهاى اطلاعاتى برچیده شده و دیوارهاى اطلاعاتى ضخیم گذشته به دیوارهاى شفاف و شیشهاى تبدیل شده است. حجم اطلاعاتى که امروز تولید مىشود به مراتب از حجم اطلاعاتى که در گذشته طى یک قرن و یا چندین قرن تولید مىشده است بیشتر است،و لذا طبیعى است که به موازات آن، بشر امروز نیز باید به فکر چاره مىافتاد تا بتواند به آسانى اطلاعات مورد نظر خود را از میان حجم انبوه و متراکم اطلاعات، به دست آورد.
محققان و فرهیختگان پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامى وابسته به دفتر تبلیغات اسلامى حوزه علمیه قم، نیاز یاد شده را به خوبى احساس کرده و با مطالعه شیوههاى مختلف، شیوه اصطلاح نامه را بهترین شیوه براى طبقه بندى، ذخیره و بازیابى علوم اسلامى در عصر حاضر تشخیص داده و از سال1371 اقدام به تدوین اصطلاح نامه علوم اسلامى کردند.
ادامه مطلب
http://www.islamicdoc.org/article-section/articles-estelahname/611-estelahname-che-midanid.html