کتابخانه «شکوفایی و رشد»

کار ما، تخصصی، تربیت است؛ کوچینگ؛ مهارت شکوفا شدن و رشد دادن

کتابخانه «شکوفایی و رشد»

کار ما، تخصصی، تربیت است؛ کوچینگ؛ مهارت شکوفا شدن و رشد دادن

بهترین روشها، ترفند و تکنیکهای تربیت را
در کنار هم جمع کردیم...
پاسخهایی کاربردی، معتبر و تاحدامکان جامع به سوال های رایج...

«محمدرضا سرافرازی»
«محمدرضا سرافرازی»

طبقه بندی موضوعی وبلاگ اخلاق و تربیت

فصلنامه نقد کتاب در حوزه اخلاق، علوم تربیتی و روان‌شناسی، می‌کوشد به گزارش، بررسی، تحلیل و نقد کتاب‌هایی بپردازد که در این حوزه‌ها منتشر می‌شود. این فصلنامه چند هدف به هم پیوسته را دنبال می‌کند، از جمله معرفی تازه‌های کتاب، بررسی قوت‌ها و ضعف‌های آثار منتشر شده، مرور و گزارش ادبیات این عرصه‌ها، معرفی آثار مناسب ترجمه، نهادینه کردن سنت نقد عالمانه در فضای علمی کشور و تلاش در جهت رسیدن به اصولی مقبول برای بررسی و نقادی منشورات علمی.

انتشار شماره نخست فصلنامه نقد کتاب اخلاق، علوم تربیتی و روانشناسی

شناسهٔ خبر: 2759965 -
شماره نخست فصلنامه نقد کتاب اخلاق، علوم تربیتی و روانشناسی (شماره ۱، بهار ۱۳۹۴) در اواخر اردیبهشت ۱۳۹۴ منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، «انتقاد، انتحال و جامعه اخلاقی» عنوان سخن سردبیر است که در آن محورهایی در نقد کتاب و اهمیت توجه به این حوزه خاص (اخلاق و روانشناسی) طرح می­ شود.

مطالب فصلنامه در شش بخش دیگر گنجانده شده ­اند که در ادامه به آنها اشاره می­ شود. بخش نخست «نقد» است که هشت مقاله در خود دارد. نخست دکتر سید حسن اسلامی اردکانی در «اخلاق علم در آینه دو ترجمه» ترجمه فارسی کتاب اخلاق علم (قم، دفتر نشر معارف، ۱۳۹۲) نوشته رزنیک را بررسی کرده و از جهاتی آن را با ترجمه عربی این کتاب مقایسه کرده است. در این مقاله فصول کتاب مرور و سپس نکاتی درباره ترجمه (معادل گذاری، نگارش و ...) طرح می ­شوند.

«جایگاه فلسفه اخلاق در اندیشه اسلامی» از دکتر محسن جوادی به کتابی از احمد محمود صبحی با نام الفلسفه الاخلاق فی الفکر الاسلامی (دارالنهضه العربیه، ۱۹۹۲) می­پردازد. بخشی از این مقاله درباره میزان تأثیرپذیری فیلسوفان مسلمان از فلسفه اخلاق ارسطو است.

در «معرفی و نقد یک کتاب و دو ترجمه آن: کلیات فلسفه اخلاق نوشته جیمز ریچلز» سیدعلیرضا صالحی ترجمه آرش اخگری (تهران، حکمت، چاپ دوم ۱۳۸۹) و ترجمه محمود فتحعلی و علیرضا آل­بویه (قم، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ۱۳۹۲) را ارزیابی و مقایسه می ­کند. از نقاطی که او برجسته می ­کند، حذف‌­هایی است که در هر دو ترجمه ـ هر یک به نحوی ـ رخ داده است. همچنین، مواردی از نکات ترجمه ­ای و برخی معادل­ گذاری­ها بررسی شده ­اند.

سیدمحمدعلی طباطبایی در «سه­‌گانه «قرآن، کتاب زندگی» به سه کتاب در حوزه تفسیر موضوعی قرآن می­ پردازد که هر سه از سوی سازمان چاپ و نشر دارالدحیث (۱۳۹۳) منتشر شده اند، یعنی انسان در تراز قرآن، روابط اجتماعی از نگاه قرآن و قرآن، کتاب اخلاق. او پس از گزارش این سه و اشاره به نقاط قوت، برخی کاستی­ ها را برجسته می­ کند، از جمله نکاتی در بحث روش ­شناسی.

در «بخشایش، هنر زیستن» زینب صالحی به بررسی ترجمة خشایار دیهیمی از کتاب بخشودن (تهران، نشر گمان، ۱۳۹۳) نشسته است. او نخست فصول مختلف کتاب را معرفی و مرور می­کند. سپس در بخش نقاط قوت و ضعف کتاب را بر می­شمرد و در پایان نکاتی درباره ترجمه می­گوید.

در مقاله بعد، کتاب وظیفه ­گرایی اخلاقی کانت (قم، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ۱۳۹۳) نوشته حسین اترک بررسی می­ شود. نویسنده این مقاله، سید محسن اسلامی، نخست گزارشی از کتاب ارائه می ­کند و سپس در چند محور به نقد آن می پردازد. بخشی از نقدها محتوایی و روشی است. در بخش پایانی، مواردی از متن کتاب با متن­هایی انگلیسی مقایسه شده و سعی شده نشان داده شود که این بخش­ها در واقع ترجمة متن­های انگلیسی ­اند، بی ­آنکه به آنها ارجاع مناسبی صورت گرفته باشد - مواردی که به اصطلاح انتحال (سرقت علمی) اند.

مهدی فردوسی مشهدی در «کاستی و کارمایه پرورش هوش اخلاقی» به کتابی در میانه اخلاق و روانشناسی پرداخته است: پرورش هوش اخلاقی (تهران، رشد، ۱۳۹۰) اثر میکله بوربا. او نخست محتوای کتاب را گزارش می­ کند و در بخش دوم ملاحظاتی درباره کتاب طرح می ­کند. بخشی از مقاله در پرسش از معیار گزینش فضایلی خاص به عنوان فضایل اصلی است.

«فرسایش هویت اخلاقی» عنوان مقالة علی مهجور درباره کتاب انسانیت: تاریخ اخلاقی سده بیستم (تهران، آگه، ۱۳۹۲) نوشته جاناتان گلاور و ترجمه افشین خاکباز است. او در این مقاله فصل­های کتاب را مرور می­کند و در این حین به اهمیت تجارب تاریخی در اخلاق (که در نظر گلاور پررنگ است) اشاره می­ کند. در انتهای مقاله درباره ترجمه نیز نکاتی طرح شده است.

فصلنامه نقد کتاب اخلاق، علوم تربیتی و روانشناسی

سه مطلب بعدی در بخش «مرور» قرار گرفته ­اند. در «چون بکاری جو نروید غیر جو» هاجرخاتون قدمی جویباری به معرفی کتاب مربیان بزرگ مسلمان (تهران، سمت، ۱۳۹۲) نوشته بهروز رفیعی پرداخته است. این کتاب خلاصة پنج جلد کتاب در همین حوزه است که به قلم چند نفر تألیف شده است. میثم فصیحی رامندی نیز در «جایگاه ایمان در سپهر اخلاق» به مرور تأثیر ایمان بر اخلاق فضیلت از دیدگاه اسلامی (قم، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ۱۳۹۳) پرداخته و دیدگاه ­های نویسنده کتاب را شرح داده است. مطلب سوم «ملاحظات اخلاقی درباره فناوری اطلاعات و ارتباطات» است. در این بخش، دوازده کتاب که ماحصل پروژه­ای مشترک میان دبیرخانه شورای اطلاع ­رسانی و دانشگاه قم (۱۳۸۸-۱۳۹۳) بوده ­اند به اختصار معرفی می ­شوند. نویسندگان این بخش روح­اله چاوشی، حسینعلی رحمتی و علیرضا ثقه ­الاسلامی­ اند.

بخش دیگر فصلنامه «گفتگو» است و شامل «رابطه دین و اخلاق در گفتگویی انتقادی با ابوالقاسم فنایی» و «فلسفه برای کودکان، سایه پیاژه و نور ویگوتسکی» است. در گفتگوی نخست، دکتر ابوالقاسم فنایی که از او دین در ترازوی اخلاق (تهران، صراط، چاپ دوم ۱۳۹۲) و اخلاق دین­شناسی (تهران، نگاه معاصر، ۱۳۸۹) منتشر شده­اند، در گفتگویی بلند به سوالات حاضران درباره دیدگاه­ هایش در نسبت دین و اخلاق پاسخ می دهد. در این گفتگو، او هم مواردی از ابهام در آثار سابق خود را روشن می ­سازد و هم مواردی از آنها را تکمیل یا تقویت می­ کند.

گفتگوی دیگر با دکتر سعید ناجی و دکتر مهرنوش هدایتی درباره سلطة نظریات پیاژه بر دیدگاه­ها در عرصه تعلیم و تربیت سخن می­گویند. آنها توضیح می­ دهند که چگونه تلقی پیاژه درباره کودکان مانع از پرورش فلسفه برای کودکان می­ شود. در ضمن این نکات، گزینه­ های بدیلی نظیر آراء ویگوتسکی طرح می­ شوند.

دو مقاله ­ای که در بخش «جستار» قرار دارند هر دو دارای حیثی کتاب­شناختی­ اند. در «آیا می ­توان از راه اخلاق به خدا رسید؟» دکتر نعیمه پورمحمدی در ضمن معرفی اجمالی کتاب درباره خدا (تهران، شرکت انتشارات علمی و فرهنگی، ۱۳۹۳) از مایکل پامر، یکی از فصول کتاب را به تفصیل بیشتر بررسی و ارزیابی می ­کند. در «کاستی ­های کتاب­های درسی «تفکر و پژوهش» و «تفکر و سبک زندگی»» دکتر روح ­الله کریمی نکاتی انتقادی درباره این مجموعه کتب درسی برای پایه ­های پنجم تا هفتم طرح می­ کند. این مطلب در واقع گفتگویی بوده که در قالب مقاله تنظیم شده است.

بخش بعد به «نقد برگزیده» اختصاص دارد. در این قسمت نقد دکتر احد فرامرز قراملکی بر کتاب اخلاق نقد (قم، نشر معارف، ۱۳۸۳) نوشته سید حسن اسلامی بازچاپ شده است. این کتاب نخستین تک­نگار در این موضوع است و بعد از آن نیز اخلاق و آیین نقد کتاب (تهران، خانه کتاب، ۱۳۹۱) از همان نویسنده در این موضوع منتشر شده است. دکتر قراملکی در نقد خود برخی دیدگاه­های نگارنده کتاب را به چالش می­کشد.

بخش پایانی فصلنامه «شایسته ترجمه» است که در آن دکتر سید حسن اسلامی اردکانی در «پاسخی خوش­خوان به پرسش «چگونه زندگی کنیم؟»» کتابی از لوئیس پویمن در فلسفه اخلاق را معرفی می­ کند. در این مطلب فصل­های کتاب و ایده­های اصلی مرور شده و گاه نکاتی درباره آنها گفته می­شود.

گفتنی است فصلنامه نقد کتاب اخلاق، علوم تربیتی و روانشناسی در صفحه اینترنتی خود از پژوهشگران این حوزه دعوت به همکاری کرده است.

همچنین، مقالات شماره اول فصلنامه را می­توان از اینجا مشاهده کرد.

دوره 1، شماره 1 - ( فصلنامه نقد کتاب اخلاق، علوم تربیتی و روانشناسی 1394 ) ::
برگشت به فهرست نشریات
XML شناسنامه و فهرست ص. 1-2
چکیده (294 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (195 دریافت)

 سخن سردبیر
XML انتقاد، انتحال و جامعه اخلاق ص. 3-6
سیدحسن اسلامی اردکانی
چکیده (300 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (184 دریافت)

 نقد
XML اخلاق علم در آینه دو ترجمه ص. 7-20
سیدحسن اسلامی اردکانی
چکیده (326 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (134 دریافت)
XML جایگاه فلسفه اخلاق در اندیشه اسلامی ص. 21-29
محسن جوادی
چکیده (241 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (172 دریافت)
XML معرفی و نقد یک کتاب و دو ترجمه آن: کلیات فلسفه اخلاق نوشته جِیمز رِیچِلز ص. 31-54
سید علیرضا صالحی
چکیده (448 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (246 دریافت)
XML سه‌گانه «قرآن، کتاب زندگی» ص. 55-74
سیدمحمدعلی طباطبایی (مهرداد)
چکیده (246 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (107 دریافت)
XML بخشایش، هنر زیستن ص. 75-91
زینب صالحی
چکیده (237 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (133 دریافت)
XML شروط «امکان» تألیف درباره کانت ص. 93-108
سیدمحسن اسلامی
چکیده (259 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (140 دریافت)
XML کاستی و کارمایه پرورش هوش اخلاقی ص. 109-128
مهدی فردوسی مشهدی
چکیده (387 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (162 دریافت)
XML فرسایش هویت اخلاقی ص. 129-138
علی مهجور
چکیده (304 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (159 دریافت)

 مرور
XML چون بکاری جو نروید غیر جو ص. 139-151
هاجرخاتون قدمی جویباری
چکیده (383 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (112 دریافت)
XML جایگاه ایمان در سپهر اخلاق ص. 153-163
میثم فصیحی رامندی
چکیده (351 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (122 دریافت)
XML ملاحظات اخلاقی درباره فناوری اطلاعات و ارتباطات ص. 164-188
روح اله چاوشی ، حسینعلی رحمتی ، علیرضا ثقه الاسلامی
چکیده (283 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (201 دریافت)

 گفتگو
XML رابطه دین و اخلاق در گفت وگویی انتقادی با ابوالقاسم فنایی ص. 198-220
چکیده (509 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (287 دریافت)
XML فلسفه برای کودکان، سایه پیاژه و نور ویگوتسکی گفت وگو با دکتر سعید ناجی و دکتر مهرنوش هدایتی ص. 221-238
سعید ناجی ، مهرنوش هدایتی
چکیده (249 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (168 دریافت)

 جستار
XML آیا از راه اخلاق می توان به وجود خدا دست یافت؟ ص. 239-254
نعیمه پورمحمدی
چکیده (386 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (171 دریافت)
XML کاستی های کتاب های درسی «تفکر و پژوهش» و «تفکر و سبک زندگی» ص. 255-268
روح الله کریمی
چکیده (221 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (156 دریافت)

 نقد برگزیده
XML نقد در ترازوی اخلاق ص. 269-280
احد فرامرز قراملکی
چکیده (238 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (159 دریافت)

 شایسته ترجمه
XML پاسخی خو شخوان به پرسش «چگونه زندگی کنیم؟» ص. 281-296
سیدحسن اسلامی اردکانی
چکیده (315 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (220 دریافت)

 معرفی کتاب
XML چهار کتاب از انتشارات دانشگاه آکسفورد (صفحات 30، 92، 152 و 164) ص. 297-0
چکیده (284 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (190 دریافت)
دوره 1، شماره 2 - ( فصلنامه نقد کتاب اخلاق، علوم تربیتی و روانشناسی 1394 ) ::
برگشت به فهرست نشریات
XML شناسنامه و فهرست مطالب ص. 1-2
چکیده (18 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (80 دریافت)
XML یادداشت سردبیر: نقدهای نانوشته و حسرت برجای مانده ص. 3-4
سید حسن اسلامی اردکانی
چکیده (16 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (56 دریافت)
XML سرقت علمی: رهیافت سازمانی ص. 5-19
احد فرامرز قراملکی
چکیده (13 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (61 دریافت)
XML کدام لاله در رهگذار باد است: نقدی بر کتاب در رهگذار باد و نگهبان لاله نوشته مصطفی ملکیان ص. 21-38
امیر صائمی
چکیده (36 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (387 دریافت)
XML پایش و پالایش جان: مرور انتقادی تزکیه النفس ص. 39-52
سید حسن اسلامی اردکانی
چکیده (13 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (66 دریافت)
XML کدام هیوم، کدام اخلاق: بررسی سه ترجمه از تحقیقی درباب مبانی اخلاق ص. 53-78
محمدحسین صالحی
چکیده (12 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (108 دریافت)
XML آتوریته اخلاقی؛ امکان و توجیه: نگاهی به کتاب آتوریته معرفتی زاگزبسکی ص. 79-94
نعیمه پورمحمدی
چکیده (10 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (69 دریافت)
XML شرایط عشق: فلسفه یا روانشناسی گری؟ ص. 95-109
آرش حیدری
چکیده (13 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (101 دریافت)
XML چند قدم در مسیر منش ص. 111-121
مسعود صادقی
چکیده (31 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (68 دریافت)
XML در باب یاوه گویی بر تخت پروکراستیسی ص. 123-136
کاوه بهبهانی
چکیده (54 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (297 دریافت)
XML وبای شهرت ص. 137-146
س.محسن اسلامی
چکیده (16 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (76 دریافت)
XML مقایسه اخلاق جلالی دوانی و جامع السعادات نراقی ص. 147-166
حسین اترک
چکیده (10 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (38 دریافت)
XML جایگاه، تاریخ، قوت و کاستی های آموزش فلسفه اخلاق در دانشگاه های ایران (گفتگو با دکتر محسن جوادی) ص. 167-194
محسن جوادی ، زینب صالحی
چکیده (12 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (60 دریافت)
XML رابطه دین و اخلاق در گفتگویی انتقادی با دکتر ابوالقاسم فنایی (بخش دوم) ص. 195-234
ابوالقاسم فنایی ، زینب صالحی
چکیده (15 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (126 دریافت)
XML پاسخی به مقاله «شروط امکان تألیف درباره کانت» ص. 235-248
حسین اترک
چکیده (10 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (43 دریافت)
XML هرگز نمی دانستم انتخابی دارم: کندوکاوهایی در رشد فردی ص. 249-262
سید حسن اسلامی اردکانی
چکیده (18 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (62 دریافت)
XML بررسی کتاب در دفاع از قانون طبیعی ص. 263-273
علی اصغر هاشم زاده
چکیده (16 مشاهده)   |   متن کامل (PDF) (80 دریافت)

محمدرضا سرافرازی اردکانی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی